AMD
ایامدی (AMD) (به انگلیسی: Advanced Micro Devices) (به فارسی: دستگاههای کوچک پیشرفته) یک شرکت آمریکایی سازنده انواع پردازنده است که در سال ۱۹۶۹ توسط جری ساندرز تأسیس شد. ایامدی رقیب اصلی شرکت اینتل محسوب میشود.
شرکت ایتیآی سازندهٔ کانادایی پردازندههای گرافیکی در سال ۲۰۰۶ میلادی توسط ایامدی خریداری شد و هماکنون بهعنوان زیرمجموعهٔ این شرکت فعالیت میکند. شعبه مرکزی ایامدی در سانتا کلارا کالیفرنیا واقع است .
لیزا سو مدیرعامل ایامدی و مارک پیپرمستر مدیر ارشد فناوری ایامدی است.
تاریخچه
شرکت ایامدی در سال ۱۹۶۹ در کالیفرنیا با رویکرد تولید انواع نیمه رساناها از جمله انواع آیسی یا مدارات مجتمع و بهتازگی انواع سیپییو توسط جری ساندرز و همکارانش با سرمایه اولیه یکصد هزار دلار پایهگذاری شد. در سال ۱۹۷۰ اولین محصول این شرکت یک ماشین حساب بود. سال ۱۹۸۲ برای ایامدی یک نقطه عطف بود چرا که در این سال این شرکت توانست به عنوان دومین سازنده میکروپروسسور با شرکت مادر تخصصی آیبیام قرار داد منعقد کند و در سال ۱۹۸۴ به عنوان یکی از یکصد شرکت برتر در آمریکا شناخته شد و در حال حاضر AMD به عنوان اولین سازنده بزرگ ریزتراشه در دنیا شناخته میشود.
برخی از محصولات
در سال ۱۹۸۵ شرکت ایتیآی به عنوان اولین سازنده بردهای گرافیکی معرفی گردید.
در سال ۱۹۸۷ تولید ایامدی به هفت هزار چیپ در هفته رسید.
در سال ۱۹۸۹ دو شرکت ایامدی و ای تی ای با هم قرار داد همکاری منعقد کردند تا اینکه در سال ۱۹۹۱ اولین سی پی یو ام ای دی با عنوان AM386 به بازار معرفی گردید؛ و در سال ۱۹۹۲ اولین چیپ کنترلر سی پی یو و گرافیک توسط این شرکت ساخته شد.
در سال ۱۹۹۳سی پی یو AM486 و در سال ۱۹۹۵ سری پنجم ریزپردازندهها یا همان K5 ساخته شد.
در سال ۲۰۰۰ اولین پردازنده یک گیگاهرتزی ایامدی تولید شد.
در سال بعد پلت فرم سی پی یوهای چند هستهایامدی تولید شد.
در سال ۲۰۰۲ اولین کارت گرافیک ایتیآی با عنوان ایتیآی9700 pro که از نرمافزار Directx 9 پشتیبانی میکرد روانه بازار گردید و در سال بعد سی پی یوهای ۶۴ بیتی ایامدی تولید شد.
در سال ۲۰۰۴ اولین دو هستهایامدی معرفی گردید.
شرکت کانادایی پردازندههای گرافیکی (ایتیآی) در سال ۲۰۰۶ میلادی توسط «ایامدی» خریداری شد د هماکنون به عنوان زیر مجموعه این شرکت فعالیت میکند.
در سال ۲۰۱۰ تولیدات زیر که از شاهکارهای این شرکت محسوب میشود به بازار معرفی شدند:
ایامدی Phenom II X6 1090T Black Edition یک سی پی یو پرقدرت ۶ هستهای.
ایامدی Opteron 6000 Series یک سی پی یوی هشت یا دوازده هستهای برای سیستمهای سرور.
ایامدی a8_5600kیک سی پی یو 4هسته ای قدرتمند که در سال 2012برای ایامدی پول ساز شد.
در سال 2016 خانواده رایزن (RAYZEN) را معرفی کرد.
ایامدی سری خانواده ریز معماری 7 نانومتری رایزن که از مجموع پردازنده های چند هسته ای قدرتمند در سال 2018
SAPPHIRE
کارت گرافیک (به انگلیسی: graphics card) (با نامهای کارت ویدئو، کارت نمایشگر، آداپتور نمایشگر، آداپتور گرافیک و برد گرافیک شناخته میشود) یک کارت توسعه است که تصاویر خروجی را برای نمایشگر تولید میکند. اکثر کارتهای گرافیک، توابع مختلفی مانند شتاب دهندهٔ رندر صحنههای سهبعدی و دوبعدی، رمز گشایی کردن MPEG-2/MPEG-4، خروجی تلویزیون یا قابلیت اتصال چند مانیتور را ارائه میکنند.
اکثر کارتهای گرافیک به نمایش ساده صفحه نمایش محدود نمیشوند. پردازنده گرافیکی مجتمع (GPU) که هسته کارت گرافیک است، میتواند پردازشهای اضافی را نیز انجام دهد، تا بار محاسباتی اضافه را از پردازنده مرکزی رایانه (CPU) حذف کند. به عنوان مثال، در ابتدا شرکتهای Nvidia و (AMD (ATi که کارتهای گرافیکی را تولید میکنند، محاسبات نرمافزاری OpenGL و DirectX را بر روی سطح سختافزاری کارت گرافیک ارائه میدهند تا از میزان اطلاعات پردازشی توسط CPU بکاهند. در اواخر سالهای ۲۰۱۰ نیز، تمایل به استفاده از قابلیتهای محاسباتی پردازنده گرافیکی (GPU) برای حل وظایف غیر گرافیکی به وجود آمد.
معمولا کارت گرافیک به شکل یک صفحه مدار چاپی (کارت توسعه) ساخته شدهاست و به شکافهای توسعه(AGP، PCI Express) متصل میشوند. بعضی از آنها با استفاده از محفظههای اختصاصی ساخته شدهاند که از طریق کابل به کامپیوتر متصل میشوند.
کارت گرافیک اختصاصی یا ادغام شده
به عنوان یک روش جایگزین برای استفاده از یک کارت گرافیک، میتوان سختافزار آن را به مادربرد یا واحد پردازنده مرکزی منتقل کرد. به هر دو روش ادغام کردن گرافیک "integrated" میگویند. پیادهسازیهای مبتنی بر مادربرد گاهی اوقات به نام "گرافیک on-board " نامیده میشود. در حالی که پیادهسازیهای مبتنی بر واحد پردازنده مرکزی "APU" نامیده میشوند. تقریباً تمام مادربردهای دسکتاپ با گرافیک ادغام شده اجازه میدهد تا تراشه گرافیکی ادغام شده در بایوس غیرفعال شوند. این مادربوردها دارای یک اسلات مخصوص کارت گرافیک از نوع PCI یا (PCI Express (PCI-E برای اضافه کردن کارت گرافیک با کارایی بالا به جای گرافیک ادغام شده هستند. [نیازمند منبع]
در برخی موارد وقتی کارت گرافیک on-board در مادربورد از کار میافتد ما میتوانیم با اتصال کارت گرافیک اختصاصی به مادربورد مشکل عدم نمایش تصویر را حل کنیم. گاهی اوقات هر دو گرافیک ادغام شده و کارت گرافیک اختصاصی میتوانند بهطور همزمان برای نمایش روی مانیتورهای جداگانه استفاده شوند. مزایای اصلی گرافیک ادغام شده شامل هزینه، فشرده سازی، سادگی و مصرف انرژی کم است؛ و ضعف آن عملکرد ضعیف گرافیک ادغام شدهاست زیرا پردازنده گرافیکی منابع سیستم را با CPU به اشتراک میگذارد. یک کارت گرافیک اختصاصی حافظه دسترسی تصادفی (VRAM)، سیستم خنککننده مخصوص خود و تنظیم کنندههای برق اختصاصی با تمام اجزای طراحی شده مخصوص برای پردازش تصاویر ویدئویی دارد. ارتقاء به یک کارت گرافیک اختصاصی از بار محاسبات پردازنده و حافظه مصرفی سیستم (RAM) میکاهد، بنابراین پردازش گرافیکی نه تنها سریعتر خواهد بود بلکه عملکرد کلی کامپیوتر نیز بهبود مییابد
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.